Ευρωπαϊκό πρόγραμμα MENTALITY: H Καλή Πρακτική που θα εφαρμοστεί στην Ελλάδα με στόχο την προώθηση της ολιστικής ευημερίας και της προσωπικής ανάπτυξης των παιδιών

18 Αυγούστου 2023

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα MENTALITY, στο οποίο συμμετέχει το Ινστιτούτο Prolepsis, θα εφαρμόσει πιλοτικά αναγνωρισμένες ευρωπαϊκές πρακτικές που αποσκοπούν στη βελτίωση της ψυχικής υγείας ευάλωτων πληθυσμών.

Στην Ελλάδα, αλλά και στη Σλοβακία, η ομάδα του έργου θα εφαρμόσει την Καλή Πρακτική με τίτλο “A Hopeful, Healthy, and Happy Living and Learning Toolkit“, η οποία στοχεύει στην προώθηση της ολιστικής ευημερίας και της προσωπικής ανάπτυξης των παιδιών, παρέχοντάς τους πολύτιμα εφόδια για να έχουν μια ισορροπημένη και αρμονική ζωή. Σε αυτό το πλαίσιο, το Ινστιτούτο Prolepsis έχει ξεκινήσει τη διαδικασία παροχής άδειας από τις αρμόδιες αρχές για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και τη μετέπειτα εφαρμογή της συγκεκριμένης Καλής Πρακτικής στο σχολικό περιβάλλον.

Για να διασφαλιστεί η επιτυχημένη εφαρμογή όλων των Καλών Πρακτικών που θα εφαρμοστούν στις χώρες των εταίρων, αναπτύχθηκε ένα πλαίσιο Ανάλυσης Κατάστασης και Ανάγκης (Situation Analysis and Needs Assessment – “SANA”). Αυτό το πλαίσιο επιτρέπει στους εταίρους του έργου να συλλέγουν σημαντικές πληροφορίες για να προσαρμόσουν τις Καλές Πρακτικές στις ανάγκες της περιοχής τους. Αυτή την περίοδο, οι εταίροι εργάζονται για τη δημιουργία συγκεκριμένων σχεδίων “SANA” για κάθε Καλή Πρακτική, επιτρέποντας μια πιο εξατομικευμένη και αποτελεσματική εφαρμογή για την κάθε χώρα που συμμετέχει.

Το πρόγραμμα MENTALITY ξεκίνησε τον Νοέμβριου του 2022 και μέχρι σήμερα έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στη θέσπιση ενός ισχυρού πλαισίου παρακολούθησης και αξιολόγησης, στην εισαγωγή μιας καινοτόμου Καλής Πρακτικής και στην έναρξη της διαδικασίας υλοποίησης μέσω συνεργατικών προσπαθειών με τις εκπαιδευτικές αρχές.

Τα επόμενα βήματα στο έργο περιλαμβάνουν την ανάπτυξη λεπτομερών σχεδίων υλοποίησης και τη διεξαγωγή ολοκληρωμένων εκπαιδευτικών σεμιναρίων για όλους όσοι θα εμπλακούν στην εφαρμογή των Καλών Πρακτικών. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει η πρακτική τους εφαρμογή, διασφαλίζοντας την αποτελεσματική μεταφορά τους κύριους ωφελούμενους.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα MENTALITY μπορείτε να βρείτε εδώ.