Διάρκεια προγράμματος: 09/04/2012 - 30/06/2023

Πρόγραμμα Σίτισης και Προώθησης Υγιεινής Διατροφής – ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το Ινστιτούτο Prolepsis υλοποιεί για ενδέκατη συνεχή σχολική χρονιά το Πρόγραμμα Σίτισης και Προώθησης Υγιεινής Διατροφής – ΔΙΑΤΡΟΦΗ με Ιδρυτικό Δωρητή το ‘Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ στηρίζει μαθητές δημοσίων σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, κοινωνικο-οικονομικά ευπαθών περιοχών όλης της χώρας. Με αυτόν τον τρόπο, το Πρόγραμμα συμβάλλει στην αντιμετώπιση των εντεινόμενων προβλημάτων σίτισης που αντιμετωπίζουν οι μαθητές πολλών σχολείων και ενισχύει τις σωστές διατροφικές επιλογές.

Από το 2012 έχουν διατεθεί σε 728 σχολεία και τουλάχιστον 112.700 μαθητές σε όλη την Ελλάδα περισσότερα από 16 εκατομμύρια γεύματα.

Όλοι ανεξαιρέτως οι μαθητές των σχολείων που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα λαμβάνουν καθημερινά, δωρεάν ένα υγιεινό γεύμα, σχεδιασμένο ειδικά για τις διατροφικές ανάγκες τους. Επιπλέον, με ειδικά διαμορφωμένο εκπαιδευτικό υλικό, που περιλαμβάνει σύντομα μηνύματα και συμβουλές για την υγιεινή διατροφή, και με τη διοργάνωση ενημερωτικών εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων για γονείς και παιδιά, το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ ενισχύει την υγιεινή διατροφή και την ευρύτερη προαγωγή της υγείας, τόσο των ίδιων των μαθητών όσο και των οικογενειών τους.

Τα καταγεγραμμένα αποτελέσματα του Προγράμματος αποδεικνύουν ότι μειώνει την επισιτιστική ανασφάλεια, μειώνει τον αριθμό των ελλιποβαρών, αλλά και των υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών και βελτιώνει τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών. Επιπλέον, σύμφωνα με δηλώσεις εκπαιδευτικών, μειώνει τη σχολική διαρροή και ενισχύει την κοινωνική συνοχή στον σχολικό χώρο.

Τα σχολεία που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα επιλέγονται με αυστηρά κοινωνικο-οικονομικά κριτήρια. Το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ υλοποιήθηκε το 2020 – 2021 για δέκατο συνεχές σχολικό έτος, καλύπτοντας 102 σχολεία με 4.880 μαθητές. Ωστόσο, οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί συνολικά από σχολεία ολόκληρης της χώρας τα τελευταία χρόνια έχουν ξεπεράσει τις 2.100 (αριθμός που αντιστοιχεί σε περίπου 260.000 μαθητές), στοιχείο ενδεικτικό της επιτακτικής ανάγκης για επέκταση του Προγράμματος σε περισσότερα σχολεία.

Το Πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Το Πρόγραμμα συντονίζει και υλοποιεί η επιστημονική ομάδα εργασίας του Ινστιτούτου Prolepsis σε συνεργασία με επιστημονικούς συνεργάτες της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και άλλων ελληνικών και αμερικανικών Πανεπιστημίων. Το Πρόγραμμα πραγματοποιείται με τη βοήθεια μεγάλου αριθμού εθελοντών.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Προγράμματος: www.diatrofi.prolepsis.gr