Διάρκεια προγράμματος: 01/11/2020 - 31/08/2023

e-SAFE

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την κατάρτιση εργαζομένων από τον χώρο των τροφίμων και της εστίασης με στόχο τη διασφάλιση θρεπτικών γευμάτων υψηλής ποιότητας, υγιεινής και ασφάλειας.

Το e-SAFE είναι είναι ένα έργο διάρκειας 34 μηνών (01/11/2020 – 31/08/2023) που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα ERASMUS+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο στοχεύει στην παροχή σύγχρονης και προσαρμοσμένης κατάρτισης σε επαγγελματίες που απασχολούνται στον κλάδο των υπηρεσιών σίτισης και εστίασης.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) οι τροφιμογενείς λοιμώξεις αποτελούν σημαντική απειλή για τη δημόσια υγεία. Ως κύρια αιτία της έξαρσης των λοιμώξεων αυτών θεωρείται ο ακατάλληλος χειρισμός των τροφίμων. Ως εκ τούτου, η ασφαλής προετοιμασία, παροχή και διαχείριση γευμάτων από σωστά εκπαιδευμένο προσωπικό είναι υψίστης σημασίας, ιδίως κατά την τρέχουσα περίοδο, λόγω της πανδημίας COVID-19. Επιπλέον, πλήθος άλλων διατροφικών κινδύνων απειλούν την ανθρώπινη υγεία, όπως για παράδειγμα το ακρυλαμίδιο και οι μυκοτοξίνες, τα αλλεργιογόνα, καθώς και συγκεκριμένα συστατικά τροφίμων, που έχουν συσχετισθεί με αυξημένο κίνδυνο για την υγεία όπως τα υδρογονωμένα – trans λιπαρά οξέα. Οι διατροφικοί κίνδυνοι, ως επί το πλείστον, αποδίδονται στην ακατάλληλη προετοιμασία και επεξεργασία των τροφίμων, καθώς και σε φαινόμενα διασταυρούμενης επιμόλυνσης. Συνεπώς, ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισης του ζητήματος είναι η εκπαίδευση των χειριστών τροφίμων (ομάδα-στόχος του e-SAFE). Ωστόσο, η ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία αναφορικά με την κατάρτιση των εργαζομένων σχετικά με τη διαχείριση και ασφάλεια τροφίμων είναι περιορισμένη. Αυτό συμβαίνει καθώς οι εργαζόμενοι είναι υποχρεωτικό να παρακολουθούν σεμινάρια και μαθήματα «Υγιεινής και Ασφάλειας Tροφίμων» μόνο στο πλαίσιο της βασικής εκπαίδευσης, το οποίο δεν περιλαμβάνει απαραίτητα τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της ασφάλειας των τροφίμων. Κρίνεται επομένως ιδιαιτέρως αναγκαία η βελτίωση των σχετικών δεξιοτήτων και γνώσεων των χειριστών τροφίμων για την επαρκή εφαρμογή των προδιαγραφών υγιεινής και ασφαλείας των τροφίμων κατά την καθημερινή εργασιακή πρακτική.

Το eSAFE θα αναπτύξει ένα διαδραστικό πρόγραμμα κατάρτισης καλύπτοντας τις σύγχρονες ανάγκες του προσωπικού που εργάζεται στον κλάδο υπηρεσιών σίτισης και εστίασης, δίνοντας έμφαση στις νέες και επανεμφανιζόμενες πηγές κινδύνων στα τρόφιμα στο πλαίσιο της προετοιμασίας γευμάτων. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε σεφ, προσωπικό κουζίνας, χειριστές τροφίμων, διευθυντές εμπορικών καταστημάτων και εργαζομένους στον τομέα μεταποίησης γεωργικών προϊόντων διατροφής που αφορά στην επεξεργασία τροφίμων.

Επιπλέον, το έργο στοχεύει:

  • Στην αύξηση των γνώσεων και των δεξιοτήτων, καθώς και στην ανάπτυξη των ικανοτήτων των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα.
  • Στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τους διατροφικούς κινδύνους, που επηρεάζουν σημαντικά τη δημόσια υγεία, εστιάζοντας στην πρόληψη πρόσφατα προσδιορισμένων και όχι ευρέως γνωστών πηγών κινδύνου προερχόμενων από τα τρόφιμα, όπως:

    • χημικοί κίνδυνοι
    • νεοεμφανιζόμενοι παθογόνοι μικροοργανισμοί
    • αλλεργιογόνα στα τρόφιμα
    • ο SARS-CoV_2 και άλλοι ιοί υπεύθυνοι για αναπνευστικές λοιμώξεις
  • Στην ενίσχυση των κινήτρων για την υιοθέτηση πιο υγιεινών και ασφαλών μεθόδων επεξεργασίας , διαχείρισης και αποθήκευσης.

Η κοινοπραξία αποτελείται από 6 οργανισμούς από 6 χώρες: Ελλάδα, Πολωνία, Κύπρος, Ιταλία, Αυστρία και Λιθουανία.


Στοιχεία επικοινωνίας:

Ματίνα Κούβαρη, MSc, PhD, m.kouvari@prolepsis.gr

Πάνια Καρνάκη, MA: p.karnaki@prolepsis.gr


Συντονιστής:

The Polish Farm Advisory and Training Centre not-for-profit Sp. z o. o., Miastkowo, Πολωνία


Εταίροι του προγράμματος:

Ινστιτούτο Prolepsis, Ελλάδα

CSI – Center for Social Innovation LTD, Κύπρος

Italian Cuisine di Gianluca Pardini, Ιταλία

ISEKI-Food Association, Αυστρία

Kauno maisto pramones ir prekybos mokymo centras, Λιθουανία

 

Ιστοσελίδα: www.e-safe-project.eu