Το Ινστιτούτο Prolepsis για την ανθρωπιστική κρίση στη Λέσβο

9 Σεπτεμβρίου 2020 – Με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας και της υγείας όλων των ανθρώπων, χωρίς διακρίσεις, το Ινστιτούτο Prolepsis υπογραμμίζει την ανάγκη να βρεθεί άμεσα λύση για την ασφαλή στέγαση και διαμονή των χιλιάδων προσφύγων στη Μόρια που έμειναν στους δρόμους, στα χωράφια και στα βουνά της Λέσβου μετά την καταστροφική πυρκαγιά στον προσφυγικό καταυλισμό.

Τονίζεται επίσης, ότι οι αναθυμιάσεις από τα καμένα υλικά θέτουν σε κίνδυνο την υγεία του προσφυγικού πληθυσμού και όσων διαμένουν κοντά στην περιοχή. Θα πρέπει να γίνουν άμεσα μετρήσεις για το επίπεδο ρύπανσης της ατμόσφαιρας από τις αναθυμιάσεις και τα μικροσωματίδια, που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο άμεσα, αλλά και μακροχρόνια την υγεία όσων εκτεθούν. Οι σχετικές ενέργειες θα πρέπει να γίνουν πριν την επανεγκατάσταση των προσφύγων και μεταναστών.

Χωρίς πρόσβαση σε επαρκές και καθαρό νερό, σε είδη υγιεινής και προφυλακτικά μέσα (αντισηπτικά, οινόπνευμα, χαρτομάντιλα, σαπούνι), σε επαρκή και υγιεινή τροφή και σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, 13.000 συνάνθρωποί μας βιώνουν άλλον έναν ξεριζωμό και μία διαρκή κρίση. Ανάμεσα τους, χιλιάδες γυναίκες και παιδιά, που αντιμετωπίζουν πολλαπλάσιους κινδύνους και αποτελούν τον πληθυσμό με τη μεγαλύτερη ευαλωτότητα.

Αυτή η κατάσταση, σε συνδυασμό με το καθεστώς αβεβαιότητας και παρατεταμένου εγκλεισμού, επιδεινώνουν και την ψυχική υγεία, που αποτελεί σύμφωνα με μελέτες του ευρωπαϊκού προγράμματος Mig-HealthCare  ένα από τα σοβαρότερα θέματα υγείας που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες.

Η μέριμνα της πολιτείας για την ασφαλή στέγαση, τροφή και πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τον προσφυγικό πληθυσμό στη Λέσβο και για την προστασία της δημόσιας υγείας πρέπει να είναι άμεση. Ειδικές ενέργειες απαιτούνται για τους ανθρώπους που βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό και πιθανόν να βιώνουν, εκτός από τη νόσο, και έντονο ρατσισμό.

Ο τρόπος αντίδρασης της πολιτείας σε αυτή την κρίση και η στάση όλων μας, προσδιορίζει τον βαθμό ανάπτυξης της κοινωνίας στο σύνολό της. Η ισότητα, η βοήθεια προς τον συνάνθρωπο και ο σεβασμός της διαφορετικότητας αποτελούν βασικές αξίες που πρέπει να αναδείξουμε με κάθε μέσο αυτές τις δύσκολες ώρες.