Κορωνοϊός: Ανάγκη για την υποστήριξη των ευάλωτων ομάδων που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο έκθεσης

1 Μαρτίου 2020

Η επιδημία του κορωνοϊού είναι πιθανό να πλήξει τον καθένα μας. Για μερικούς όμως από μας, ο κίνδυνος να νοσήσουμε, ακόμα και σοβαρά είναι μεγαλύτερος.
Ήδη έχει γίνει ευρέως γνωστό, ότι η θνητότητα είναι σημαντικά υψηλότερη σε πάσχοντες από χρόνια νοσήματα, κυρίως του αναπνευστικού και του καρδιακού συστήματος, καθώς και σε άτομα τρίτης ηλικίας. Οι περισσότεροι από εμάς, και βέβαια η πολιτεία, κάνουμε προσπάθειες για τη μείωση της πιθανότητας έκθεσης των ηλικιωμένων.

Ο κίνδυνος όμως έκθεσης στον ιό και νοσηρότητας είναι αναμφισβήτητα σήμερα υψηλότερος σε μέλη ευάλωτων ομάδων (άστεγοι, ρομά, άτομα κάτω από τα όρια της φτώχειας, μετανάστες, πρόσφυγες, θρησκευτικές μειονότητες κλπ.). Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να διευρυνθεί η ψαλίδα των ανισοτήτων στη υγεία.

Οι λόγοι είναι προφανείς. Τα μέλη των ευάλωτων ομάδων έχουν μικρότερη δυνατότητα:

  • πρόσβασης στην πληροφορία σχετικά με προφυλακτικά μέτρα
  • πρόσβασης στην αγορά προφυλακτικών μέσων (αντισηπτικά, οινόπνευμα, χαρτομάντιλα, σαπούνι, ζεστό τρεχούμενο νερό, κλπ.)
  • πρόσβασης σε απλά φάρμακα σε περίπτωση ήπιας μορφής νόσου (αντιπυρετικά, παυσίπονα, ζεστά ροφήματα)
  • πρόσβασης σε επαρκή και υγιεινή τροφή (φρέσκα φρούτα και λαχανικά), που παρέχοντας βιταμίνες ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού.

Η κρίση της επιδημίας μπορεί να εξελιχθεί και σε σημαντική ανθρωπιστική κρίση.  Η πολιτεία, οφείλει να αντιμετωπίσει και αυτή την πτυχή του προβλήματος.