Επιστημονική μελέτη του Ινστιτούτου Prolepsis δημοσιεύτηκε στο Central European journal of public health

10 Οκτωβρίου 2019

Μία σημαντική μελέτη που πραγματοποίησε η επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου Prolepsis για τις συμπεριφορές και τα εμπόδια των επαγγελματιών υγείας όσον αφορά στον εμβολιασμό έναντι συγκεκριμένων λοιμωδών νοσημάτων, δημοσιεύτηκε τον Σεπτέμβριο στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Central European journal of public health (Cent Eur J Publ Health).

Το επιστημονικό άρθρο με τίτλο "Immunization related behaviour among healthcare workers in Europe: Results of the HProImmune survey" βασίστηκε στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος HproImmune, το οποίο συγχρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα Δημόσιας Υγείας 2008-2013 της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας και Καταναλωτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υλοποιήθηκε με την υποστήριξη του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ), και στην οποία συμμετείχαν 5.424 επαγγελματίες υγείας από 14 χώρες της ΕΕ.

Από την έρευνα προκύπτει ότι οι επαγγελματίες υγείας θεωρούν τα νοσήματα που προλαμβάνονται με τον εμβολιασμό σημαντική απειλή για την υγεία τους. Παρ’ όλα αυτά η εμβολιαστική κάλυψη της ομάδας αυτής παραμένει χαμηλή. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 43,8% των επαγγελματιών υγείας (ιατροί, νοσηλευτές) ανέφερε στην έρευνα ότι δεν έκανε το εμβόλιο της εποχικής γρίπης τα τελευταία 10 χρόνια. Τέλος ενδιαφέρον εύρημα αποτελεί η θετική απάντηση του ιατρικού προσωπικού στην ερώτηση για την θεσμοθέτηση του υποχρεωτικού εμβολιασμού (63,2%).

Δείτε το άρθρο στον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=HProImmune%20Partnership%5BCorporate%20Author%5D