Προώθηση υγιεινής διατροφής και υγιεινός τρόπος ζωής

Η προώθηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών αποτελεί προτεραιότητα του Ινστιτούτου Prolepsis. Η υγιεινή διατροφή είναι σημαντική σε όλα τα στάδια της ζωής, για τα βρέφη και τα μικρά παιδιά, τους εφήβους, τους ενήλικες, τις γυναίκες στην περίοδο της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας, και για τα μεγαλύτερα σε ηλικία άτομα.

Οι διατροφικές συνήθειες αποτελούν μέρος της καθημερινής μας ζωής και αντανακλούν τον τρόπο που επιλέγουμε να ζούμε και τον πολιτισμό μας. Ωστόσο, στις μέρες μας λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής, οι διατροφικές μας συνήθειες τείνουν να γίνονται περισσότερο ανθυγιεινές, ενώ η διαδικασία του φαγητού έχει χάσει τη μορφή και την αξία που είχε παραδοσιακά.

Το Ινστιτούτο Prolepsis έχει αναπτύξει ένα τεράστιο έργο και τεχνογνωσία και αναλαμβάνει σημαντικές πρωτοβουλίες με στόχο την πρόληψη της παχυσαρκίας και την προώθηση της υγιεινής διατροφής στον γενικό πληθυσμό και σε ειδικές ομάδες.

Ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη των Εθνικών Διατροφικών Οδηγών για όλους τους Έλληνες, καθώς και το εκπαιδευτικό υλικό και οι δράσεις στο πλαίσιο του Προγράμματος ΔΙΑΤΡΟΦΗ αποτελούν τις σημαντικότερες πτυχές αυτού του έργου.

Ακολουθούν ενδεικτικές δράσεις:

Παιδιά και έφηβοι

 • Ομιλίες και βιωματικές εκπαιδευτικές δράσεις προώθησης υγιεινής διατροφής σε μαθητές.
  Από το 2012 έως και σήμερα, έχουν υλοποιηθεί στο πλαίσιο του Προγράμματος ΔΙΑΤΡΟΦΗ περισσότερες από 200 ομιλίες, δια ζώσης ή μέσω τηλεδιάσκεψης σε μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με σκοπό την προώθηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών.
 • Σχεδιασμός, ανάπτυξη και διάχυση εκπαιδευτικού υλικού για μαθητές.
  Το πλαίσιο του Προγράμματος ΔΙΑΤΡΟΦΗ έχει αναπτυχθεί πληθώρα εκπαιδευτικού υλικού, το οποίο έχει σχεδιαστεί κατάλληλα για τις ανάγκες κάθε ηλικιακής ομάδας, τόσο σε έντυπη όσο και ηλεκτρονική ή διαδικτυακή μορφή. Για παράδειγμα, ήρωες για την υγιεινή διατροφή, εκπαιδευτικά βιβλία, εκπαιδευτικά παιχνίδια, παζλ, μπλοκ ζωγραφικής, αφίσες, ιστοσελίδες και βίντεο.
 • Εκπαιδευτικές δράσεις, για την προώθηση της υγιεινής διατροφής και της σωματικής δραστηριότητας στους μαθητές των ακριτικών νησιών.
  Με τη συμμετοχή του Ινστιτούτου Prolepsis στον 6ο και στον 7ο διάπλου της Axion Hellas στα Ψαρά και τη Χίο (2018) και στα Δωδεκάνησα (2019) 2019.
 • Εκπαιδευτικές δράσεις και συμβουλευτική για την προώθηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών σε παιδιά πρόσφυγες.
  Ενδεικτικά αναφέρεται η συνεργασίες με τη μη κερδοσκοπική οργάνωση The HOME Project, στο πλαίσιο της οποίας παρέχεται συμβουλευτική για θέματα διατροφής και υποστηρίζεται η σίτιση των φιλοξενούμενων σε ξενώνα του οργανισμού.
 • Σχεδιασμός, ανάπτυξη και προώθηση του Εθνικού Διατροφικού Οδηγού για Βρέφη, Παιδιά και Εφήβους.
  Βρείτε τον Οδηγό εδώ.


Γονείς

 • Ενημερωτικές δράσεις προώθησης υγιεινής διατροφής.
  Από το 2012 έως και σήμερα, έχουν υλοποιηθεί στο πλαίσιο του Προγράμματος ΔΙΑΤΡΟΦΗ περισσότερες από 125 ομιλίες για γονείς στις οποίες συμμετείχαν πάνω από 3.000 άτομα.


Εκπαιδευτικοί

 • Σχεδιασμός εγχειριδίου για την υλοποίηση δράσεων στο σχολείο και ανάπτυξη εκπαιδευτικού υλικού (έντυπο και οπτικο-ακουστικό) προς χρήση στην τάξη.
 • Διοργάνωση επιμορφωτικού σεμιναρίου για εκπαιδευτικούς Δημοτικών Σχολείων.
  Πραγματοποιήθηκε διάλεξη με θέμα «Ο ρόλος του εκπαιδευτικού στην προώθηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών: Από τη θεωρία στην πράξη» (Μάρτιος 2019).
 • Συντονισμός ομάδων εστιασμένης συζήτησης (focus groups) με εκπαιδευτικούς.
  Στο πλαίσιο του Προγράμματος ΔΙΑΤΡΟΦΗ πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή απόψεων και αναζήτηση μεθόδων αποτελεσματικής προώθησης των υγιεινών γευμάτων του Προγράμματος στους μαθητές.


Εργαζόμενοι

 • Ενημερωτικές εκδηλώσεις σε εταιρείες με στόχο την προαγωγή υγείας και την προώθηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών και της σωματικής δραστηριότητας στην καθημερινή ζωή και στον χώρο εργασίας.
  Οι δράσεις πραγματοποιούνται από ειδικούς σε θέματα προαγωγής υγείας και διατροφολόγους του Ινστιτούτου, με ενημέρωση για τις αρχές της υγιεινής διατροφής, συμβουλές για έξυπνες διατροφικές επιλογές υψηλής θρεπτικής αξίας κατά τις ώρες εργασίας, παρουσίαση υγιεινών συνταγών από σεφ, διανομή ενημερωτικού υλικού κ.ά.


Ηλικιωμένοι

 • Προσφορά καθημερινών γευμάτων σε πυροπαθείς κατοίκους, ηλικίας 65 ετών και άνω, στην ανατολική Αττική, στο πλαίσιο του προγράμματος 365+ Μέρες Φροντίδας.
  Το πρόγραμμα ξεκίνησε τον Μάρτιο 2019 και εφαρμόζεται στις πληγείσες περιοχές των Δήμων Ραφήνας – Πικερμίου και Μαραθώνα – Νέας Μάκρης, με φορέα χρηματοδότησης τη Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Κοινωνικής Προσφοράς Ελληνικού Εφοπλισμού ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ.
 • Σχεδιασμός εκπαιδευτικού υλικού και ενημερωτικές ομιλίες σε ηλικιωμένους
  Ενδεικτικά αναφέρεται το πρόγραμμα “Bελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων τρίτης ηλικίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας σε θέματα σχετιζόμενα με τη διατροφή και την πρόληψη ατυχημάτων στο σπίτι”. Αφορά στην αξία της σωστής διατροφής στην πρόληψη ασθενειών σχετιζόμενων με την τρίτη ηλικία, την ενημέρωση των ατόμων τρίτης ηλικίας αλλά και των επαγγελματιών υγείας. Οι ομιλίες θα πραγματοποιηθούν σε ΚΑΠΗ της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.


Έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες

 • Σχεδιασμός, ανάπτυξη και προώθηση του Εθνικού Διατροφικού Οδηγού για Γυναίκες, Εγκύους και Θηλάζουσες.
  Βρείτε τον Οδηγό εδώ.