Διάρκεια προγράμματος: 01/05/2017 - 30/11/2020

Mig-HealthCare

Strengthen Community Based Care to minimize health inequalities and improve the integration of vulnerable migrants and refugees into local communities – the Mig-HealthCare project

Το Ινστιτούτο Prolepsis είναι ο επικεφαλής εταίρος του ευρωπαϊκού προγράμματος Mig-HealthCare το οποίο αποσκοπεί στην μείωση των ανισοτήτων στον τομέα της υγείας μέσω της βελτίωσης των υπηρεσιών σωματικής και ψυχικής υγείας μεταναστών και προσφύγων.

Το Mig-HealthCare ξεκίνησε την 1η Μαΐου 2017, θα διαρκέσει τρία χρόνια και συγχρηματοδοτείται από το Τρίτο Πρόγραμμα Δράσης της ΕΕ στον τομέα της Υγείας 2014-2020. Η κοινοπραξία αποτελείται από 14 επιστημονικούς φορείς, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται πανεπιστήμια, εθνικές αρχές, μη κυβερνητικές οργανώσεις και ερευνητικοί οργανισμοί από 10 χώρες της ΕΕ.

Ανταποκρινόμενη στην ανάγκη να προασπίσει την υγεία και ευημερία των ευάλωτων μεταναστών και προσφύγων και να διευκολύνει την ενσωμάτωσή τους στις τοπικές κοινότητες, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει ως προτεραιότητα την παροχή υποστήριξης, καθοδήγησης και τεχνογνωσίας προς τις τοπικές υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, καθώς και τις αξίες της ισότητας, της αλληλεγγύης και της καθολικής πρόσβασης σε υπηρεσίες περίθαλψης υψηλής ποιότητας, το Mig-HealthCare στοχεύει να συνεισφέρει στη δημιουργία καινοτόμων, αποδοτικών και βιώσιμων υπηρεσιών υγείας σε επίπεδο κοινότητας και να διευκολύνει την πρόσβαση σε καλύτερη και ασφαλέστερη φροντίδα υγείας για τους μετανάστες/πρόσφυγες, και ευρύτερα τους κατοίκους της ΕΕ.

Η υλοποίηση του προγράμματος περιλαμβάνει έξι βασικά στάδια:

  1. καταγραφή και εκτίμηση αναγκών μέσω βιβλιογραφικής ανασκόπησης και διεξαγωγής ποσοτικής έρευνας και ομάδων εστιασμένης συζήτησης με τις ομάδες στόχους (μετανάστες/πρόσφυγες, Επαγγελματίες Υγείας (ΕΥ) και μέλη τοπικών κοινοτήτων).
  2. ανάπτυξη μοντέλων παροχής υγείας σε τοπικό επίπεδο και πιλοτική εφαρμογή τους.
  3. ανάπτυξη και παραγωγή εκπαιδευτικών εργαλείων και ενημερωτικού υλικού μεταφρασμένου στις γλώσσες των συμμετεχόντων χωρών για τις ομάδες στόχους (πρόσφυγες/μετανάστες, επαγγελματίες υγείας και τοπική κοινότητα).
  4. σχεδιασμό ενημερωτικής πλατφόρμας, βάσης δεδομένων και εργαλείων για τη σωστή λειτουργία των μονάδων υγείας που θα παρέχουν υπηρεσίες υγείας σε πρόσφυγες και μετανάστες.
  5. τελική αξιολόγηση των πιλοτικών δράσεων και ανάπτυξη συστάσεων για την αποτελεσματική παροχή υπηρεσιών υγείας
  6. διάχυση του έργου μέσω της λειτουργίας ιστοσελίδας, διανομή ενημερωτικού υλικού στις γλώσσες των συμμετεχόντων χωρών και διεξαγωγή ημερίδας για την ανακοίνωση και παρουσίαση των αποτελεσμάτων του στη λήξη του έργου.

Το δίκτυο των εταίρων περιλαμβάνει μεταξύ άλλων φορείς, όπως δήμους και κοινότητες από διάφορες περιοχές της Ευρώπης, καθώς και μη κυβερνητικές οργανώσεις που παρέχουν υπηρεσίες σε μεγάλο αριθμό μεταναστών και προσφύγων. Μέσω των φορέων αυτών θα επιτευχθεί η εφαρμογή και διατήρηση των πρακτικών και μοντέλων που θα αναπτυχθούν κατά τη διάρκεια του έργου. Επιπλέον, μέσω της πιλοτικής εφαρμογής και της εκπαίδευσης σε 6 χώρες, οι επαγγελματίες υγείας και κοινωνικής φροντίδας θα αποκτήσουν εργαλεία και δεξιότητες, τα οποία θα μπορούν να εφαρμόσουν και μετά τη λήξη του έργου, προσφέροντας μακροπρόθεσμα αποτελέσματα και σημαντικές υπηρεσίες στην ευρύτερη κοινότητα.


Στοιχεία επικοινωνίας
Ντίνα Ζώτα, MSc, PhD candidate:Β d.zota@prolepsis.gr
Πάνια Καρνάκη, ΜHs:Β p.karnaki@prolepsis.gr


Συντονιστής:
Ινστιτούτο Προληπτικής, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής, Prolepsis – Institute of Preventive Medicine, Environmental and Occupational Health, Prolepsis Greece

Εταίροι του προγράμματος:
Oxfam Italia Onlus, Italy
National and Kapodistrian University of Athens – Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Greece
Centre for Advancement of Research and Development in Educational Technology Ltd-Cardet, Cyprus
Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας – Administrative Region of Central Greece, Greece
Kopin Koperazzjoni Internazzjonali, Malta
Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) – Central Union of Municipalities of Greece, Greece
Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), Υπουργείο Υγείας – National Health Operations Centre, Greece
National Center of Infectious and Parasitic Diseases, Bulgaria
Ecole des Hautes Etudes en Sante Publique, France
Universitat de Valencia, Spain
Ethno-Medizinisches Zentrum e.V., Germany
Uppsala Universitet, Sweden
Verein Multikulturell, Austria


Σχετικά link
http://www.mighealthcare.eu/