Το Ινστιτούτο Prolepsis στη διήμερη συνάντηση εταίρων του ευρωπαϊκού έργου STOP, στο Τορίνο

19 Σεπτεμβρίου 2025

Το Ινστιτούτο Prolepsis συμμετείχε στη συνάντηση της κοινοπραξίας του έργου STOP, που πραγματοποιήθηκε στο Τορίνο στις 11 και 12 Σεπτεμβρίου. Το συγκεκριμένο έργο στοχεύει στη μείωση της μετάδοσης παθογόνων μέσω επιφανειών, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων για τη δημόσια υγεία.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν εταίροι από όλη την Ευρώπη με στόχο την ανταλλαγή γνώσεων, την αποτίμηση της μέχρι τώρα προόδου και τον προγραμματισμό των επόμενων βημάτων.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, παρουσιάστηκαν οι εξελίξεις στη σύνθεση των καινοτόμων αντιμικροβιακών επιστρώσεων και συζητήθηκε η διαδικασία επιλογής των πιο υποσχόμενων. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάπτυξη επιδημιολογικών μοντέλων της παρέμβασης, που θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων στην Ελλάδα και στη Φινλανδία. Στόχος είναι η μείωση του κινδύνου λοιμώξεων και η βελτίωση της υγείας και της ασφάλειας των φιλοξενούμενων. Τα συγκεκριμένα μοντέλα θα προσφέρουν πολύτιμα δεδομένα για την αποτελεσματικότητα των επιστρώσεων σε πραγματικές συνθήκες.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με συμφωνία για τα επόμενα βήματα και τους μακροπρόθεσμους στόχους, επιβεβαιώνοντας τη στενή συνεργασία μεταξύ των εταίρων.

Στο έργο STOP συμμετέχουν 15 οργανισμοί από δέκα ευρωπαϊκές χώρες.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.