Υγιείς και ισχυρές γυναίκες Ρομά στην Ελλάδα: Συναντήσεις εργασίας στους Δήμους Καρδίτσας και Σοφάδων

5 Ιουλίου 2024

Την Καρδίτσα επισκέφτηκαν στελέχη του Ινστιτούτου Prolepsis, προκειμένου να συναντήσουν εκπροσώπους κοινωνικών και προνοιακών υπηρεσιών και να συζητήσουν μαζί τους το πλαίσιο της συνεργασίας αναφορικά με το πρόγραμμα “Υγιείς και ισχυρές γυναίκες Ρομά στην Ελλάδα”.

Συγκεκριμένα, η κ. Αφροδίτη Βελουδάκη, Διευθύντρια του Ινστιτούτου Prolepsis και η κ. Μαρία Κεραμίδα, υπεύθυνη του προγράμματος, πραγματοποίησαν συναντήσεις εργασίας με τον Δήμαρχο Σοφάδων, κ. Δημοσθένη Κατσή, καθώς και με Στελέχη του Κέντρου Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά του αντίστοιχου Δήμου. Αντίστοιχες συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν και στον Δήμο Καρδίτσας παρουσία της Αντιδημάρχου Πρόνοιας κ. Μελίνας Μπαζή καθώς και στελεχών από το Κέντρο Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά και από το τμήμα προαγωγής Δημόσιας Υγείας. Στις συναντήσεις εργασίας συμμετείχε και ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Ρομά Διαμεσολαβητών και Συνεργατών κ. Κώστας Παΐτέρης.

Αντικείμενο των συζητήσεων ήταν o σχεδιασμός και η οργάνωση προληπτικών ιατρικών εξετάσεων που αφορούν στην προστασία από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και του μαστού καθώς και ο εμβολιασμός κατά του HPV σε παιδιά.

Οι εν λόγω δράσεις θα πραγματοποιηθούν στον Παλαιό Οικισμό του Δήμου Σοφάδων με τη συμμετοχή γυναικών και από το Νέο Οικισμό καθώς επίσης και στον οικισμό Μαύρικα του Δήμου Καρδίτσας.

Παράλληλα με τις συναντήσεις εργασίας με τους φορείς από την Τοπική Αυτοδιοίκηση πραγματοποιήθηκαν και αυτοψίες στους οικισμούς Ρομά των δύο Δήμων, καθώς και συναντήσεις με εκπροσώπους Ρομά των οικισμών.

Οι γυναικολογικές εξετάσεις και οι ενημερωτικές δράσεις στην περιοχή προγραμματίζονται για την περίοδο του φθινοπώρου.