Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η Ημερίδα παρουσίασης αποτελεσμάτων έργου: «Ενδυνάμωση νεαρών γυναικών Ρομά σε θέματα υγείας, πρόληψης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων»

22 Μαρτίου 2024

Με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η καταληκτική εκδήλωση του έργου «Ενδυνάμωση νεαρών γυναικών Ρομά σε θέματα υγείας, πρόληψης και ανθρώπινων δικαιωμάτων: μια νέα μεθοδολογική προσέγγιση» την Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2024 στο Ωδείο Αθηνών. Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης το Ινστιτούτο Prolepsis και εταίρο το Εργαστήριο Διαπολιτισμικής Αγωγής (Ε.Δ.Α) του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ.

Στόχος της εκδήλωσης ήταν η παρουσίαση των αποτελεσμάτων του έργου, καθώς και η διενέργεια δημόσιας συζήτησης μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων πάνω στα θέματα υγείας, πρόληψης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στην Ημερίδα συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, στελέχη από τις αρμόδιες υπηρεσίες υπουργείων και τη δημόσια διοίκηση, Διαμεσολαβητές και εκπαιδεύτριες Ρομά, εκπρόσωποι φορέων και μέλη κοινοτήτων Ρομά από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών.

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης, παρουσιάστηκαν οι στόχοι και τα αποτελέσματα του έργου, τα οποία αφορούν σε μεθόδους και εκπαιδευτικά εργαλεία για την κατάλληλη προσέγγιση γυναικών Ρομά σε θέματα υγείας και πρόληψης (κάπνισμα, διατροφικές συνήθειες, πρόληψη γυναικολογικών ζητημάτων, εμβολιασμοί), καθώς και σε θέματα που αφορούν στα ανθρώπινα δικαιώματα, την ενδοοικογενειακή βία, την ψυχική υγεία και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Στη συνέχεια, διαμεσολαβητές, εκπαιδεύτριες Ρομά και κοινωνικοί λειτουργοί από τα Κέντρα Κοινότητας μίλησαν για την εμπειρία τους από τη συμμετοχή τους στις εκπαιδευτικές δράσεις του προγράμματος.

 

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκαν δύο συζητήσεις στις ενότητες «Ανθρώπινα Δικαιώματα και Κοινωνικός Αποκλεισμός» και «Υγεία και Πρόληψη», με τη συμμετοχή των φορέων υλοποίησης του έργου, εκπροσώπων της Πολιτείας, και μέλη οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών.

Στην Ημερίδα που προλόγισε η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Ιδρύτρια του Ινστιτούτου Prolepsis κ. Αθηνά Λινού, απηύθυναν χαιρετισμό ο Υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, η Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, κ. Ζέττα Μακρή, με γραπτή δήλωσή της, ο Βουλευτής Επικρατείας Ν.Δ. και τ. Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, κ. Γιώργος Σταμάτης, ο κ. Δημήτριος Δρόσος, Κοσμήτορας Φιλοσοφικής Σχολής ΕΚΠΑ, ο Συνήγορος του Πολίτη κ. Ανδρέας Ι. Ποττάκης, η κ. Ελένη Καρακίτσιου, Διαχειρίστρια Προγραμμάτων του Ιδρύματος Μποδοσάκη και κ. Κωνσταντίνος Παϊτέρης, Πρόεδρος Ένωσης Ελλήνων Ρομά Διαμεσολαβητών και Συνεργατών τους.

 

Διαβάστε τις δηλώσεις εδώ.

 

 


Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης το Ινστιτούτο Prolepsis και εταίρο το Εργαστήριο Διαπολιτισμικής Αγωγής (Ε.Δ.Α) του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ. Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους €15 εκ., χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow. Διαβάστε περισσότερα εδώ: www.activecitizensfund.gr