Παγκόσμια Ημέρα Σακχαρώδους Διαβήτη – Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Cook2DIAbeat

14 Νοεμβρίου 2023

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας για τον Διαβήτη (World Diabetes Day), το Ινστιτούτο Prolepsis επισημαίνει τη σημασία της πρόληψης του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2.

Σύμφωνα με επιδημιολογικά στοιχεία για το διαβήτη στην Ευρώπη (Πηγές: IDF, Diabetes Atlas, 2021; ΕΛΣΤΑΤ, 2021)

  • Παγκοσμίως, 537 εκατομμύρια ενήλικες ζουν με διαβήτη με >1 εκατομμύριο ενήλικες να αφορούν στη χώρα μας, επηρεάζοντας το 10% του πληθυσμού της χώρας.
  • 1 στους 3 ενήλικες που πάσχουν από διαβήτη παραμένουν αδιάγνωστοι.
  • 1 στους 3 θανάτους που αποδίδονται σε ανεπαρκή διαχείριση της νόσου έχουν καταγραφεί σε ηλικία <60 ετών.
  • Το μέσο κατά κεφαλήν κόστος διαχείρισης του διαβήτη και των επιπλοκών του στην Ευρώπη είναι $3.086 – το 2ο μεγαλύτερο ανά τον κόσμο. Για την Ελλάδα, το κατά κεφαλήν κόστος υπολογίζεται στα $1,747.

Μέχρι το 2045, η συχνότητα εμφάνισης του διαβήτη σε παγκόσμιο επίπεδο θα αυξηθεί κατά 45% με σχεδόν 9 στα 10 περιστατικά να αφορούν στο διαβήτη τύπου 2.

Η τροποποίηση του τρόπου ζωής και ειδικά των διατροφικών συνηθειών αποτελεί το πρώτο βήμα πριν ακόμη την ένταξη της φαρμακευτικής αγωγής για την έγκαιρη διαχείριση της νόσου, σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες. Ωστόσο, ο βαθμός υιοθέτησης υγιεινών διατροφικών συνηθειών με διάρκεια στο χρόνο παραμένει μία πρόκληση.

Το Ινστιτούτο Prolepsis συμμετέχει στην υλοποίηση του προγράμματος Cook2DIAbeat, με στόχο την ανάπτυξη ενός νέου εκπαιδευτικού προγράμματος για όλους τους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 για να επιτύχουν δια βίου αλλαγές στη διατροφή τους που θα τους βοηθήσουν να διαχειριστούν καλύτερα την ασθένειά τους. Το πρόγραμμα αξιοποιώντας την καινοτόμο εκπαιδευτική προσέγγιση της ιατρικής μαγειρικής αποσκοπεί να εκπαιδεύσει ενήλικες σε θέματα διατροφικής διαχείρισης της νόσου με έναν πιο πρακτικό τρόπο.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα θα βρείτε εδώ: cook2diabeat.eu