Δράσεις προαγωγής υγείας για τον γενικό πληθυσμό και ειδικές ομάδες

Το Ινστιτούτο οργανώνει προγράμματα ενημέρωσης και προαγωγής υγείας στοχεύοντας τόσο στο ευρύ κοινό όσο και σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες (μαθητές, εργαζόμενοι, άτομα τρίτης ηλικίας, κτλ.).

Ήδη κατά τα πρώτα χρόνια δράσης του πραγματοποίησε προγράμματα πρόληψης του καπνίσματος (1993), του AIDS (1994), της κατάχρησης αλκοόλ (1994), της χρήσης ναρκωτικών ουσιών (1995) και του καρκίνου του δέρματος.


Ακολουθούν ενδεικτικές δράσεις του Ινστιτούτου που απευθύνονται σε διαφορετικές ομάδες στόχους

Παιδιά και έφηβοι

 • Ομιλίες και βιωματικές δράσεις σε μαθητές
  Οι ομιλίες αφορούν σε θέματα όπως στην πρόληψη και διακοπή του καπνίσματος, στην αντιμετώπιση του ρατσισμού και των στερεοτύπων, στην πρόληψη του σχολικού εκφοβισμού, την προώθηση της υγιεινής διατροφής και της σωματικής δραστηριότητας, κ.ά.
 • Ομιλίες και βιωματικές δράσεις στο πλαίσιο του Προγράμματος ΔΙΑΤΡΟΦΗ για τους μαθητές και τις οικογένειές τους.
  Από το 2012 έως και σήμερα, έχουν υλοποιηθεί περισσότερες από 200 ομιλίες, δια ζώσης ή μέσω τηλεδιάσκεψης, σε μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με σκοπό την προώθηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών. Επίσης, έχουν υλοποιηθεί περισσότερες από 125 ομιλίες για γονείς στις οποίες συμμετείχαν πάνω από 3.000 άτομα.
 • Μαθητικό εργαστήριο «Οι νότες τρέφονται σωστά».
  Το Ινστιτούτο Prolepsis σε συνεργασία με τη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση ανέπτυξε το σχολικό έτος 2015-2016 ένα πρωτότυπο μαθητικό εργαστήριο που συνδυάζει τη διατροφή με τις τέχνες. Σκοπός του προγράμματος ήταν η εξοικείωση των παιδιών με την υγιεινή διατροφή αξιοποιώντας χρώματα, κίνηση και φαντασία με τη συνοδεία παιχνιδιών και ζωντανής μουσικής.
 • Διοργάνωση μαθητικών διαγωνισμών καλλιτεχνικής δημιουργίας για θέματα διατροφής και σωματικής δραστηριότητας.
  Τα σχολικά έτη χρονιές 2014-2015, 2015-2016 το Ινστιτούτο Prolepsis διοργάνωσε διαγωνισμούς με θέμα «Τρέφομαι Υγιεινά – Αθλούμαι Καθημερινά» για την ανάδειξη της καλύτερης αφίσας/κολάζ και του καλύτερου βίντεο, στο πλαίσιο του Προγράμματος ΔΙΑΤΡΟΦΗ. Επίσης, το σχολικό έτος 2018-2019 διοργάνωσε διαγωνισμό με θέμα «Η Υγιεινή Διατροφή σε μία εικόνα», στο πλαίσιο της ανοικτής εκδήλωση για το κοινό: «Φροντίζω τη διατροφή, Προσέχω την Υγεία», που πραγματοποιήθηκε από το Ελληνικό Ίδρυμα Γαστρεντερολογίας και Διατροφής με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής.


Ηλικιωμένοι

 • Σχεδιασμός, οργάνωση και υλοποίηση ενημερωτικών ομιλιών σε ηλικιωμένους για την πρόληψη ατυχημάτων στο σπίτι και την ορθή χρήση φαρμάκων.
  Σε συνεργασία με τις εταιρίες ΤΕΝΑ, Alpha Bank και INTERAMERICAN πραγματοποιήθηκαν ομιλίες σε περισσότερα από 14 ΚΑΠΗ του Νομού Αττικής με τη συμμετοχή άνω των 1,000 ατόμων συνολικά. Το περιεχόμενο των ομιλιών βασίστηκε στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Alpha – to – OMEGA το οποίο είχε ως στόχο την ανάπτυξη και αξιοποίηση εκπαιδευτικού υλικού για άτομα τρίτης ηλικίας στο πλαίσιο της δια βίου μάθησης.
 • Αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και ενίσχυση του ψηφιακού αλφαβητισμού υγείας των ατόμων τρίτης ηλικίας.
  Ο σχεδιασμός, η ενσωμάτωση και η χρήση εργαλείων βασισμένων στις νέες τεχνολογίες, συμβάλλουν σημαντικά στη βελτίωση του αλφαβητισμού υγείας. Το Ινστιτούτο έχει λάβει σημαντικές πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Διαβάστε για τα ευρωπαϊκά προγράμματα iHEALIROHLAAlpha-to-Omega.
 • Προώθηση της υγιεινής διατροφής
  Το Ινστιτούτο σχεδιάζει και υλοποιεί δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των ατόμων τρίτης ηλικίας και των επαγγελματιών υγείας με στόχο την προαγωγή της υγιεινής διατροφής βάσει των ιδιαίτερων διατροφικών αναγκών της πληθυσμιακής αυτής ομάδας. Ενδεικτικά αναφέρεται το Πρόγραμμα «Βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων Τρίτης ηλικίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας σε θέματα σχετιζόμενα με τη διατροφή και την πρόληψη ατυχημάτων στο σπίτι». Το πρόγραμμα υλοποιεί το Ινστιτούτο με Αναθέτουσα Αρχή το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Στερεάς Ελλάδας.


Γυναίκες

 • Ίδρυση, οργάνωση και επιστημονική επίβλεψη προγράμματος έγκαιρης διάγνωσης καρκίνου μαστού και μήτρας του Κέντρου Παναγία Φιλανθρώπινη στην Ορμύλια Χαλκιδικής (1992-1999).
 • Ανάπτυξη εκπαιδευτικών εργαλείων για θέματα που αφορούν στην υγεία των γυναικών, όπως η προαγωγή υγείας στον χώρο εργασίας, η προώθηση της υγιεινής διατροφής, κτλ.


Μετανάστες και πρόσφυγες

 • Ανάπτυξη ενημερωτικού υλικού για την προώθηση των εμβολιασμών μεταξύ των μεταναστών.
  Διαβάστε για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα “PROMOVAX” το οποίο συντόνισε το Ινστιτούτο Prolepsis και το υλικό που αναπτύχθηκε για επαγγελματίες υγείας και μετανάστες, εδώ.
 • Ανάπτυξη ηλεκτρονικής πλατφόρμας που απευθύνεται σε επαγγελματίες υγείας και αποσκοπεί στη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας για μετανάστες και πρόσφυγες.
  Η ηλεκτρονική πλατφόρμα αναπτύσσεται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Mig-HealthCare το οποίο συντονίζει το Ινστιτούτο Prolepsis. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα πρόκειται να αξιοποιηθεί πιλοτικά και η αξιολόγηση των πιλοτικών δράσεων θα οδηγήσει σε συστάσεις για την αποτελεσματική παροχή υπηρεσιών υγείας. Διαβάστε αναλυτικά εδώ.


Γενικός πληθυσμός

 • Ενημερωτικές δράσεις και ομιλίες για θέματα που αφορούν στην προώθηση της υγιεινής διατροφής και της σωματικής δραστηριότητας.
  • Στο πλαίσιο της παρουσίασης και της ευρείας διάδοσης των Εθνικών Διατροφικών Οδηγών, διοργανώθηκαν από την επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου Prolepsis ημερίδες σε πόλεις της Ελλάδας (Αθήνα, Πάτρα, Θεσσαλονίκη), ενώ έχει πραγματοποιηθεί σειρά παρουσιάσεων σε εθνικά και διεθνή επιστημονικά συνέδρια.
  • Σε συνεργασία με τοπικές αρχές (Δεκέμβριος 2016, Μάρτιος 2017 – Δήμος Τανάγρας) διατροφολόγοι και ειδικοί προαγωγής υγείας του Ινστιτούτου έχουν πραγματοποιήσει ομιλίες για το ευρύ κοινό, με χρήσιμες συμβουλές για την υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών, τη βελτίωση της σωματικής δραστηριότητας και τον περιορισμό του καθιστικού τρόπου ζωής.
  • Με τη συμμετοχή στον 6ο και στον 7ο διάπλου της Axion Hellas στα Ψαρά και τη Χίο (2018) και στα Δωδεκάνησα (2019) 2019, μέλη της επιστημονικής ομάδας του Ινστιτούτου πραγματοποίησαν ενημερωτικές και εκπαιδευτικές δράσεις, για την προώθηση της υγιεινής διατροφής και της σωματικής δραστηριότητας στους κατοίκους των ακριτικών νησιών.
 • Ενημερωτικές δράσεις και ομιλίες για θέματα που αφορούν στην πρόληψη και διακοπή του καπνίσματος.
  Η επιστημονική μας ομάδα έχει πραγματοποιήσει πλήθος ομιλιών και ενημερωτικές εκδηλώσεις για το ευρύ κοινό παρέχοντας χρήσιμες συμβουλές και πληροφορίες για τις επιπτώσεις του καπνίσματος, τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία η αποχή από το κάπνισμα και η διακοπή του, τρόπους και πρακτικές συμβουλές για τη διακοπή του.