“Νοιάζομαι για το παιδί μου”: Ενημέρωση για την ολοκλήρωση των εκπαιδευτικών δράσεων για την Ψυχική Ανθεκτικότητα

22 Νοεμβρίου, 2022

Με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνουμε την ολοκλήρωση του εκπαιδευτικού σεμιναρίου και του βιωματικού εργαστηρίου σχετικά με την Ψυχική Ανθεκτικότητα του Παιδιού και της Οικογένειας που πραγματοποιήθηκαν διαδικτυακά στις 9 και 16 Νοεμβρίου 2022.

Στο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο: "Μιλάμε με τους ειδικούς για την Ψυχική Ανθεκτικότητα του παιδιού και της οικογένειας" που πραγματοποιήθηκε στις 9 Νοεμβρίου, οι συμμετέχοντες συζήτησαν με τους ειδικούς τη σημασία της Ψυχικής Ανθεκτικότητας. Δηλαδή, πόσο σημαντικό είναι να ανακάμπτουμε από τις κρίσεις, αλλά και πώς προσαρμοζόμαστε με θετικό τρόπο σε δύσκολες καταστάσεις.

Δόθηκε έμφαση στους τρόπους ενίσχυσης της ψυχικής ανθεκτικότητας σε γονείς και παιδιά, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται: 

 η ύπαρξη υποστηρικτικού δικτύου

 η φροντίδα του εαυτού (αυτοφροντίδα)

 η λειτουργική αντιμετώπιση των προβλημάτων

 η θέσπιση ρεαλιστικών στόχων (συγκεκριμένοι, εφικτοί, σχετικοί με τις προτεραιότητες μας και με προθεσμία)

 ο τρόπος αντίληψης του ελέγχου.

 

Μία εβδομάδα αργότερα (16/11), στο Βιωματικό Εργαστήριο: "Ψυχική Ανθεκτικότητα του παιδιού και της οικογένειας- Πρακτικές συμβουλές, ασκήσεις και εργαλεία για γονείς" πραγματοποιήθηκαν δραστηριότητες και συζητήσεις σε ομάδες.

Οι συμμετέχοντες ανέλυσαν δυσκολίες που έχουν αντιμετωπίσει ως γονείς, καθώς και τη σημασία της φροντίδας του εαυτού. Επιπλέον, συζητήθηκαν κατάλληλοι τρόποι θέσπισης ρεαλιστικών στόχων και μετατροπής των αρνητικών σκέψεων σε ανθεκτικές!

Το πρόγραμμα “Νοιάζομαι για το παιδί μου” υλοποιείται από το Ινστιτούτο Prolepsis με την υποστήριξη της NN Hellas. Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην προαγωγή της ψυχικής υγείας του παιδιού και της οικογένειας, και την ενδυνάμωση και ενίσχυση του ρόλου γονέων, κηδεμόνων και ηλικιωμένων μελών της οικογένειας στην πρόληψη των προβλημάτων ψυχικής υγείας.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, πραγματοποιούνται διαδραστικά εκπαιδευτικά σεμινάρια και βιωματικά εργαστήρια, με τη δωρεάν συμμετοχή του κοινού, για σημαντικά ζητήματα ψυχικής υγείας που απασχολούν το παιδί, τον έφηβο και ολόκληρη την οικογένεια.

Περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με το πρόγραμμα και τις εκπαιδευτικές δράσεις που θα ακολουθήσουν, μπορείτε να βρείτε εδώ.