Αυστηρά όρια στην περιεκτικότητα trans λιπαρών οξέων στα τρόφιμα θέτει νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία

19 Ιουνίου 2019

Νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία θέτει αυστηρά όρια στην περιεκτικότητα trans λιπαρών οξέων στα τρόφιμα. Σύμφωνα με τον νέο Κανονισμό, η περιεκτικότητα σε trans λιπαρά (εκτός των trans λιπαρών οξέων που αποτελούν φυσικά συστατικά του λίπους ζωικής προέλευσης) σε τρόφιμα που προορίζονται για τον τελικό καταναλωτή και σε τρόφιμα που προορίζονται για προμήθεια εμπόρων λιανικής, δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 2 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια λίπους.

Τι είναι όμως τα trans λιπαρά οξέα, σε ποια τρόφιμα τα βρίσκουμε και πώς επηρεάζουν την υγεία μας;
Τα trans λιπαρά οξέα δημιουργούνται κατά τη μετατροπή υγρών φυτικών ελαίων σε ημιστερεά λίπη. Είναι πολύ επιβαρυντικά για την υγεία, ιδιαίτερα για την υγεία της καρδιάς, έχουν συσχετιστεί με πιθανότητα εμφάνισης ορισμένων τύπων καρκίνου (π.χ. θυρεοειδούς) και συνιστάται να αποφεύγεται η κατανάλωση των προϊόντων που τα περιέχουν.

Ιδανικά, θα ήταν ευχής έργο να αποφεύγονται πλήρως και η περιεκτικότητα των trans λιπαρών οξέων στα τρόφιμα να είναι μηδενική.

Σύμφωνα με τους Εθνικούς Διατροφικούς Οδηγούς πιθανές πηγές είναι: Μαργαρίνες, μπισκότα, κέικ, γλυκά, προϊόντα σφολιάτας, άλλα βιομηχανοποιημένα προϊόντα, προϊόντα ταχυφαγείου κ.ά. Για αυτόν τον λόγο, είναι απαραίτητο να ελέγχουμε πάντα τις ετικέτες της συσκευασίας των τροφίμων.